De Update #9 - De tijden veranderen

door Jasper en Lonneke
13 juni 2021
Reacties 2

Voordat ik jullie nieuwsgierigheid naar onze avonturen ga verzadigen wil ik met jullie delen wat ons de afgelopen dagen bezig heeft gehouden. Hahah mam, speciaal voor jou zal ik er lekker langdradig over doen (Mijn moeder grapt altijd dat de verhalen te kort zijn). Wij volgen vrijwel geen nieuws maar kunnen er niet meer omheen dat de corona situatie aan het veranderen is op een positive manier. Jasper mag bellen voor zijn vaccinatie en kan waarschijnlijk dan ook het Janssen vaccin halen. Wat super fijn is want dat scheelt ons 5-6 weken ‘wachten’. Ook is er duidelijkheid over een corona paspoort en geeft de regering van Canada aan dat ze verwachten dat de Canadezen in de zomer weer mogen gaan reizen. Of dit ook toeristisch reizen zijn of alleen noodzakelijk en of dit ook intercontinentaal is dat weten we niet. Maar stiekem zijn we ons mentaal aan het voorbereiden dat we mogelijk in augustus weleens de grote oversteek zouden kunnen gaan maken. Dit is puur en alleen een gevoel en een heleboel hoop. Hopen jullie met ons mee? We merken dat we het lastig vinden om onze plannen hier in Zweden hier niet van af te laten hangen. En misschien is dat ook wel logisch ook. We willen graag een afspraak maken voor Jap zijn prik dusja daar hoort planning bij. Al twijfelen we ook wel of het niet een beetje onnodig is om die afspraak nu al te maken. Misschien moeten we eerst maar eens afwachten wat er gebeurt in Canada. En zodra het open gaat pas ons druk gaan maken over die afspraak. Hahah we merken dat we het liefst start klaar willen staan voor het moment dat Canada zijn grenzen opent. Hahaha dat is denk ik een beetje de aard van deze beestjes. We zijn heel graag hier in Zweden. Begrijp ons niet verkeerd. Maar voor ons was en is het nog altijd wel echt te doen om de Panamericana en hier hebben we ook echt lang naar toe geleefd. We hebben het samen al veel gehad over alternatieve routes. En ook daar zouden we uiteindelijk echt van kunnen genieten… maar als we de kans krijgen willen we echt voor de Panameriana gaan.

Maar weer terug naar Zweden. Want ook hier hebben wij het echt ontzettend naar ons zin. Ondanks dat we van Zweden soms zeggen dat het iets te veel in onze comfort zone is wat betreft cultuur en dingen te ontdekken, verwent Zweden ons wel echt. Het zal ergens ook wel moeilijk zijn om weer te wennen aan een land waar het vinden van prachtige en gratis overnachtingsplekken niet zo gemakkelijk is. Deze week hadden we echt weer een aantal toppers!

We waren gebleven op de plek in de buurt van Stockholm. Waar we de avond daarvoor gezellig gebbqed hadden met onze nieuwe camper vrienden. Jap begon zijn dag zoals iedere dag met een koude dip. Hahah hij kreeg alleen visite van een heel nieuwsgierige zwaan die toch wel echt even iets te dichtbij kwam waardoor Jap er even tussendoor moest uitvluchten. Gewoon voor de zekerheid hahah. Bij het strandje had die nacht blijkbaar een klein feestje plaats gevonden. Het lag helemaal bezaaid met blikjes en zakken chips.. Goede camperaars als dat we zijn hebben we dit netjes voor ze in de prullenbak gegooid die op nog geen 2 meter afstand stond van de rommel. Canan en Sjoerd hadden voor vandaag andere dingen op de planning staan dus scheidde onze wegen hier. Wij gingen na 3 prachtige nachten op deze plek ook weer op zoek naar een nieuw plekje. We gingen vandaag op weg richting Uppsala, maar niet voordat we terug gingen naar het bakkertje waar we gister waren geweest om te genieten van de heerlijke tusca bun waar ik de vorige keer over schreef en hun wifi te gebruiken om de blog online te zetten. Daarna gingen we dus naar Uppsala, waar we voor de volgende dag hadden afgesproken met Roamingtwentiess, Emma en Quirijn. De rest van de dag hebben we ons even ingelezen in het volgende stuk van Zweden en een globale route bepaald. En verder hebben we lekker zelf pasta gemaakt. We hebben ook voor het eerst onze muggen apparaat uitgeprobeerd en het werkt echt. We hebben het nog even uitgeprobeerd door hem op een gegeven moment uit te zetten en toen kwamen de muggen echt heel snel weer terug. Dus een heel fijn apparaat maar wel duur in gebruik, denk ik, want het lijkt wel snel op te gaan.

De volgende dag stond echt in het teken van het aanpakken van Bob. We hadden een heel aantal klusjes die we nog wilde doen maar waar we de tijd nog niet voor genomen hadden. Maar we besloten dat het daar vandaag de perfecte dag voor was. ‘S ochtends hebben we als eerste een rondje hardgelopen door het bos. Echt heel leuk omdat we de boomstronken moesten ontwijken en over boulders moesten rennen. Het was niet super ver maar daardoor wel echt uitputtend en vermoeiend. Goed begin van de dag. En zoals ik al schreef. De rest van de dag stond in het teken van het fixen van, naar de bouwmarkt gaan, boodschappen doen en Bob weer even spik en span krijgen. En niet te vergeten we hebben gezellig gefacetimed met Jasper en Danique voor de verjaardag van Danique en met onze lieve buren. Wat we precies aan Bob gedaan hebben vraag je je af: Nou we hebben eerst een haakje gemaakt om te voorkomen dat de tafel naar buiten schuift tijdens het rijden, eigenlijk een makkelijke oplossing maar erg effectief. Daarna was het tijd om het dak op te gaan, Kas had voor we weggingen het imperiaal vermaakt maar hier bleek onderweg toch wel wat roest vorming te zijn in de buis. Hierdoor liepen er als het geregend had stralen met roest over de bus. Dus haalde we het eraf en bewerkte we dat met anti roest middel. Ondertussen heeft Lon geprobeerd het muggen net met nog stevigere dubbelzijdige tape vast te maken. Deze liet namelijk af en toe los en hopelijk blijft dat nu beter zitten. Want je kan hier echt niet zonder muggennet. Tijdens het terugzetten van de imperial hebben we de gaten nog beter waterdicht gemaakt met kit, hopelijk geen domme beslissing maar dat zullen we wel zien als we het er af moeten halen voor het verschepen ?.

Ondertussen begon het ook nog te onweren en zelfs te regenen, dat was echt lang geleden. Dus luifel op en daaronder lekker nog buiten zitten. Tegen de avond kwamen RoamingTwentiess, Quirijn en Emma. Ze wonen in hun bus en zijn net begonnen met een internet bedrijfje die websites maakt. Een hele andere manier van reizen dan wij hebben. Maar ook leuk om te horen hoe dat voor hun is en wat hun redenen zijn om dit te gaan doen. Ondertussen de BBQ aangestoken wat nog steeds niet super ging, hahah lekker verassend. Ik was er klaar mee en besloot mister google te raadplegen voor wat hulp voor deze tobber. Jasper schrijft: “En toen ging het in een keer veel makkelijker, ik ben dan toch te eigenwijs om het op te zoeken en ik denk dan dat ik het zelf wel kan uitvinden hahah ?.” Hahaha fijn dat hij dit toegeeft. We hebben lekker gebbqt onder onze luifels omdat het helaas nog steeds geregende en gezellig over van alles en nog wat gekletst! Owh en wat ook nog grappig was dat de plek waar we stonden veel werd gebruikt om handen te trainen. Overdag waren we al 4 politieagenten hun politiehonden aan het trainen en later kwam er een groepje honden eigenaren met hun hond en een handentrainer allerlei oefeningen doen. Was erg leuke entertainment voor ons.

Toen we eerder deze week een grove route hadden gemaakt merkte we al dat de afstanden die we steeds zouden willen rijden steeds groter worden. De volgende plek waar we naar toe wilde was Mora aan Lake Siljan. Op het programma stond daardoor 3.30 uur rijden, zo’n 300 km. Normaal proberen we niet meer dan 100 km te rijden. Maar dan schiet je in dit land, waar de afstanden echt enorm kunnen zijn, niet zo heel erg op. Onderweg kwamen we nog echt de vreemdste tankstation/rustplaats tegen. Het leek wel of we in China waren. Er stond zo’n hoge toren en er waren allemaal Chinese beelden en er speelde Chinese muziek. Echt heel raar zo midden in Zweden. Daarna zijn we weer doorgetufd en kwamen we uiteindelijk aan in de plaats waar ze de Dalarna paarden maken. Toch wel het souvenir van Zweden. Dit zijn houten paarden die met de hand worden beschilderd. En omdat het hand gemaakt is meteen ook een prijzig souvenir, slik. Gelukkig hadden ze een sectie met ‘afgekeurde’ paarden die daarmee ook afgeprijsd waren. Dat paste perfect bij ons. Oke, houd je vast hier komt een grap van Jap die genomineerd gaat worden voor slechtste grap van het jaar: Daarna zijn we nog even naar Mora gereden om te kijken of ze hier nu de kroketten en frikandellen maken die ze in NL verkopen... Hahah. Oke ik geef toe, misschien is het wel een beetje grappig. Maar frikandellen waren er niet en verder leek het ook maar een saai stadje en zijn we snel doorgereden naar de camperplek. De camperplek is wel echt weer een geweldige, hij is aan een rivier midden in het bos. Meteen de hangmat opgehangen en na heel even de omgeving te hebben verkend hebben we de hele avond/rest van de dag gechillt.

Het was zo’n mooie relaxte plek hier aan de rivier. We hadden zin om even een dag op deze plek te blijven. We besloten eerst om richting een soort Dam te lopen in de rivier. We waren nieuwsgierig wat dit nu zou zijn. Alleen toen we er eenmaal waren wisten we het eigenlijk nog steeds niet hahaha. Het was een soort rooster dat over de hele breedte van de rivier hing. Maar het was super onduidelijk of het nu stroom op wekte of misschien vissen ving, we hadden geen idee. Eenmaal terug bij de camper raakte we aan de klets met een stelletje dat gister was aangekomen. We hadden al gezien dat ze NL waren, ze komen uit Den Haag en zijn op een vakantie van 3/4 weken. Maar daarbij hebben ze wel het plan om naar een noordelijk natuurpark te gaan Sarek NP wat nog 1000 km hoger ligt ?. Die hebben dus nog wel even te gaan. Daarna hadden we besloten om nog even te gaan sporten om aan onze beweging te komen. Helaas waren de muggen echt volop aanwezig en ik (Lon) heb het op een gegeven moment opgegeven. Ik was flink verhit maar niet door het sporten. Helaas werkte ons apparaatje ook niet zo goed doordat er best wat wind was. Ook hoorde we het af en toe rommelen in de lucht. Na het sporten is Jap nog even de rivier ingegaan. En man dat was koud. Het was echt even doorzetten maar hij is er in geweest. Door het stromen van het water is het echt nog een stuk kouder dan in een meertje. Ondertussen begon het ook flink te regenen dus besloten we even binnen te schuilen voor de regen en te lunchen. Gelukkig klaarde het toch ook snel wel weer op en hebben de rest van de dag wel buiten kunnen zitten. Jap heeft aan de cursus gewerkt die hij samen met andere Jasper had opgenomen voor we weg gingen. En ik heb gekeken naar Workaway plekken. Savonds hebben we heerlijk curry gemaakt met zelf gemaakte roti’s gevuld met aardappel en knoflook. Echt smikkelen. We hadden nog een roti over dus die gaven we aan onze buren die op hun beurt nog even langs kwamen met een Haags boterlikeurtje die er wel lekker inging bij ons. Het was echt een hele relaxte dag-, even opladen voor we naar het NP Fulufjällets gaan waar we denk ik weer flink aan de wandel gaan.

Het idee was om vroeg op te staan en te gaan rijden. Vooral omdat we nog een redelijke tocht voor de boeg hadden en we graag nog wat wilde doen. Helaas lukte dit niet echt omdat we de wekker vergeten waren, hierdoor werden we pas 8.30 wakker terwijl we eigenlijk om 9 uur weg wilde. Maar goed de zon gaat toch bijna niet meer onder dus we hoeven niet bang te zijn dat we vanavond in het donker moeten wandelen. We hebben eerst een heel stuk gereden naar het Fjulufjällets NP wat helemaal aan de Noorse grens ligt. Onderweg spotte we nog ons eerste wild, een rendier liep zomaar over de weg, echt heel coo. In het NP is een mooie waterval die je kunt bekijken en waar je daarna omheen/bovenlangs kan lopen. Het is ook echt voor het eerst dat we bergen onderweg zijn tegen gekomen en er dus een mogelijkheid tot een waterval was. Het was geen super lange wandeling maar we moesten op punten flink klimmen en klauteren over stenen. Het was ook flink warm dus het zweet stond op onze bovenlip. Het was een mooie hoge waterval en het was echt leuk en mooi om weer eens bergen te zien. En uitkijkpunten te hebben. We hebben een tijdje lekker naar de waterval zitten kijken en foto’s gemaakt. Daarna zijn we het rondje verder afgelopen. Terug bij de camper viel het ons op hoe weinig muggen hier waren, echt heel relaxed. We hebben dus een hele tijd nog in de zon kunnen zitten zonder ons druk te hoeven maken om die kleine irritante rakkers. Daarna hebben we nog lekker een spelletje kolonisten van Catan gedaan. Jap heeft mij echt dik ingemaakt.

De volgende dag was een dag van teleurstellingen en frustratie, het leek wel maandag. Soms loopt het gewoon niet zoals je bedacht had en dat was vandaag zo. We hadden het idee om naar Rogen Natuurreservaat te gaan en hier te kijken of we kajaks/kano konden huren om dit park te verkennen. Het zag er allemaal heel mooi uit vooral voor kajakken en kanoën. Er was heel weinig informatie beschikbaar hierover maar na lang zoeken vonden we waar we moesten zijn. We moesten echt een heel stuk over een onverharde weg die steeds slechter werd. En zoals je misschien al wel kon raden was de weg naar deze plek dicht. Grrr hij ging over 6 dagen open maar daar wilde we niet op wachten. Eerst maar even lunchen en kijken wat we dan in dit park konden doen. We wilde misschien wel even door het park een wandeling maken dus reden we naar en parkeerplaats met info. Echter hadden we vrij weinig aan de borden. Er waren geen uitgezette wandelingen en de namen op de naambordjes met afstanden waren op de kaart niet terug te vinden. We raakte nog even aan de praat met een Duitse meneer die hier net 10 dagen had doorgebracht. Maar dan met kano (eigen). En die kon ons dus ook niet echt iets vertellen over de wandelingen. Het klonk allemaal wel heel mooi, maar op deze manier konden wij dit park niet verkennen. We besloten dus maar verder/terug te rijden naar Funasdälen, hier kon je een boekje met verschillende wandelingen krijgen wat allemaal erg leuk klonk. Toen we hier aan kwamen bleek dit een echt skidorpje te zijn. En bleek heel veel zelfs dicht te zijn voor de komende drie weken. We konden op internet eigenlijk ook niet echt wijzer worden, dusja waar begin je dan.. Dit werd dus ook niets.. We hadden wel een bakkertje gevonden en hebben hier even Fika gehouden en even een nieuw plan gemaakt. We gingen niet hier blijven maar gingen richting een NP, wat meer landinwaarts, wat er leuk uit zag en wel gemarkeerde wandelroutes had. Omdat we nu toch al aan het rijden waren gingen we hier maar meteen heen. Weer een uurtje in de auto. We hebben vandaag echt niks anders gedaan, auto rijden en zoeken naar iets leuks om te doen. En het was erg frustrerend dat eigenlijk ons niks echt lukte doordat we te vroeg/op het verkeerde moment waren. Helaas. Voor morgen hebben we wel een leuke wandeling hier gevonden die waarschijnlijk de hele dag zal duren. We maakte de dag weer goed met heerlijke lasagne.

Gelukkig bleek National park Sånfjallet geen teleurstelling. Het was een prachtig park waar we een wandeling deden van 12 kilometer in 6 uur. Het was een erg leuke en afwisselende wandeling. Het begin liepen we door heel mooi bos vol met een heleboel mos. Het was erg nat in het park doordat de sneeuw pas net gesmolten is of nog aan het smelten is. Hierdoor was het heel vaak echt een uitdaging geen natte voeten te krijgen. Veel van de paden waren ondergelopen en de enige manier om het droog te houden was gebruik te maken van omgevallen boomstammen die als een soort natuurlijke bruggen fungeerde. Dit was erg leuk. Vroeger als ik ging wandelen met mijn ouders gingen Nienke en ik altijd opzoek naar de avonturenpaadjes, nou dat was dit in het kwadraat. Omdat het zo ontzettend nat was, was dit ook het paradijs voor die irritanten rot muggen. Pauze houden zat er niet echt in want deet of geen deet, deze muggen hadden honger. Gelukkig kwamen we uiteindelijk hoger de berg op waar er meer wind stond en er dus ook autamatisch vrijwel geen muggen meer waren. Het uitzicht was hier prachtig. We kwamen vanuit het bos op een wat meer open vallei waar wat meren waren met op de achtergrond bergen waar hier en daar nog een kloddertje sneeuw lag. Erg prachtig. We hebben hier een tijdje echt van kunnen genieten en liepen toen door naar een schuilpaats wat verderop om daar te lunchen. Hier was ook een Poolse man die al lekker een kampvuurtje had gemaakt, dit hielp weer goed tegen de muggen. We hebben hier een hele tijd gezellig gekletst. Op de terug weg gingen we heel geleidelijk weer naar beneden wat heerlijk was voor de benen. Onderweg kwamen we steeds keutels tegen, de keutels waren erg groot dus we waren benieuwt van welk beest ze zouden kunnen zijn. Wij hoopte natuurlijk op de meest exotische varianten, beer, lynx, eland, rendier.. Jap was ook flink wat poot afdrukken aan het spotten en onze fantasie nam al flink een loopje met ons en we waren helemaal klaar om echt wildleven te spotten. Maar aan het eind van de wandeling kwamen we er achter van wie die sporen en keutels vast en zeker waren.. Van de geit..

Einde

Liefs, Ons

Menu van de week

ZondagHome made Pasta
MaandagBBQ
DinsdagPho Soep
WoensdagRoti a la Ramon
DonderdagTiroler Gröstl a la Lonneke a la koelkast restjes
VrijdagLasagne
ZaterdagKokos Currie met rijst

Uitgave van de Week


Budget per dag €54 en per week €378 en per maand €1700

Wat/WaarKosten (€)
Camping
Uit eten41,96
Parkeren
Activiteiten
Boodschappen152,68
Diesel116,58
Overig42,78
Totaal354,-

Route


Gereden Kilometers: 908

  1. Mooie foto’s. Qua natuur lijkt volgens mij al een beetje op Canada. Hopelijk gaat jullie droom uitkomen om binnen niet al te lange tijd daarheen te gaan. Tot die tijd, geniet van Zweden! Liefs Marion

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

nl_NLNL